ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ

μαστογραφια - βιοψιες

Νέες μέθοδοι βιοψίας

Νέες μέθοδοι βιοψίας ευρημάτων του μαστού, απόλυτα ασφαλείς ως προς τη διαδικασία αλλά και ακριβείς ως προς το αποτέλεσμα, εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό.

Δύο από αυτές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα ανήκουν πλέον και στις υπηρεσίες του γυναίκας υγεία.

Πρόκειται για το σύστημα BLES (Breast Lesion Excision System) ή σύστημα αφαίρεσης με ψηλαφητών αλλοιώσεων μαστού με ραδιοσυχνότητα καθώς και το σύστημα διαδερμικής βιοψίας μαστού με υποβοήθηση αναρρόφησης.

systima-bles

Οι νέες μέθοδοι, οι οποίες υποδεικνύονται από τον ιατρό για τη βιοψία καλοήθων βλαβών, στοχεύουν στην απλούστευση της διαδικασίας βιοψίας ώστε η σύγχρονη γυναίκα να εξοικονομεί χρόνο και κυρίως να αποφεύγει τις άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις.

Το σύστημα BLES

Πρόκειται για την ολική και μέσα σε υγιή ιστό αφαίρεση ενός ευρήματος, η οποία πραγματοποιείται σε ειδική τράπεζα στερεοταξίας όπου η γυναίκα βρίσκεται σε πρηνή θέση. Ο μαστός παραμένει σταθερά συμπιεσμένος όπως στη μαστογραφία.

Η διαδικασία ξεκινά με τον εντοπισμό της βλάβης σε τρισδιάστατη μορφή. Στη συνέχεια, αφού χορηγηθεί η τοπική αναισθησία, ακολουθεί η είσοδος ηλεκτροδίου και η συλλογή μέσα σε ειδικό κάνιστρο του ευρήματος. Εφαρμόζεται ραδιοσυχνότητα για αιμόσταση. Τέλος, το εύρημα στέλνεται για ιστολογική εξέταση.

Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά τα είκοσι έως τριάντα λεπτά.

Η συλλογή του ευρήματος στο σύνολό του καθιστά το σύστημα BLES μοναδικό καθώς η λήψη δείγματος της υπό εξέταση βλάβης ενδέχεται να αποδειχθεί ανεπαρκής για βιοψία. Ο παθολογοανατόμος έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει την περιοχή που ενδιαφέρει όχι μόνο ως προς την υφή αλλά και ως προς το σχήμα και το μέγεθός της.

Το σύστημα διαδερμικής βιοψίας μαστού με υποβοήθηση αναρρόφησης

Το σύστημα διαδερμικής βιοψίας μαστού με υποβοήθηση αναρρόφησης είναι το πιο εξελιγμένο, απλό και εύχρηστο από όλα τα συστήματα διαδερμικής βιοψίας μαστού που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Αφορά στη λήψη δείγματος ενός ευρήματος για το οποίο απαιτείται βιοψία.

Η διαδικασία πραγματοποιείται στερεοτακτικά ή με τη βοήθεια υπέρηχων. Αρχικά εντοπίζονται οι συντεταγμένες της βλάβης. Η αναισθησία χορηγείται τοπικά. Το μέγεθος του δείγματος της βλάβης που απαιτείται σε κάθε περίπτωση μπορεί να εκτιμηθεί επί τόπου και επομένως να ληφθεί αναλόγως μικρότερο ή μεγαλύτερο δείγμα, αλλά με μια μόνο εισαγωγή της βελόνας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα ποσοστά επιτυχίας από την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος για διάγνωση βλαβών είναι αντίστοιχα με εκείνα της χειρουργικής επέμβασης. Η διάρκεια της διαδικασίας στο σύνολό της δεν ξεπερνά τα τριάντα λεπτά.

Άλλα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι η αποφυγή μετεγχειρητικής νοσηλείας, τα αισθητικά αποτελέσματα, ο ελάχιστος κίνδυνος αιμορραγίας ή αιματώματος (μικρότερος του 1%).

Περισσότερα

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

Στείλτε τις ερωτήσεις σας και οι γιατροί μας θα σας απαντήσουν άμεσα.