fbpx

ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

Οι καρκίνοι του δέρματος, ανάλογα με το κύτταρο της επιδερμίδας από το οποίο προέρχονται ταξινομούνται σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το κακόηθες μελάνωμα.
Τα δύο πρώτα είναι αρκετά αθώα, καθώς σπάνια δίνουν απομακρυσμένες μεταστάσεις, αλλά πρέπει να γίνεται χειρουργική εξαίρεση των βλαβών και ιστολογική εξέταση αυτών, αφού διηθούν τοπικά σε μεγάλη έκταση τους ιστούς.
Το κακόηθες μελάνωμα είναι ο πιο σοβαρός από τους καρκίνους του δέρματος αλλά η έγκαιρη διάγνωσή του οδηγεί σε ίαση.

Τα ABCDE του μελανώματος:

Ένας απλός τρόπος για να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια του μελανώματος είναι η μέθοδος ABCDE. Τα πέντε πρώτα γράμματα της αλφαβήτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένας εύκολος οδηγός για να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στους σπίλους σας.

Το Α-Αsymmetry είναι για την ασυμμετρία. Τα περισσότερα μελανώματα είναι ασύμμετρα δηλαδή χωρίζοντας με μια νοητή γραμμή τη βλάβη, τα και δύο μισά δεν ταιριάζουν.Ο καλοήθης σπίλος είναι συνήθως συμμετρικός.
Το Β-Border είναι για τα όρια. Τα όρια του μελανώματος τείνουν να είναι ανομοιογενή και μπορεί να έχουν εγκοπές. Ο καλοήθης σπίλος είναι έχει συνήθως ομαλό περίγραμμα.
Το C-Color είναι για το χρώμα. Οι ποικίλες αποχρώσεις του σπίλου μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μελανώματος. Καθώς προχωρά το μελάνωμα μπορεί να γίνει κόκκινο, λευκό ή μπλε. Οι καλοήθης σπίλοι έχουν συνήθως μία έως δύο αποχρώσεις καφέ.
Το D-Diameter είναι για τη διάμετρο. Τα μελανώματα κατά τη στιγμή της ανίχνευσης είναι συνήθως μεγαλύτερα από το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού (περίπου 6 mm).
Το Ε-Evolving είναι για την εξέλιξη. Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και την όψη γενικότερα ή οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα σε αυτό, όπως αιμορραγία, φαγούρα ή πρήξιμο, μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι μελανώματος.

Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος – μελάνωμα;

Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο/ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία.  Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τα περισσότερα μελανώματα.
Σπίλοι.  Ένας σπίλος είναι ένας καλοήθης, μη-καρκινικός, όγκος με χρώμα. Οι περισσότεροι σπίλοι ποτέ δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα, αλλά ένα άτομο που έχει πολλούς είναι πιο πιθανό να αναπτύξει μελάνωμα.
Σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων. Τα άτομα με αυτή τη κληρονομική πάθηση έχουν ένα πολύ υψηλό δια βίου κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος
Ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και φακίδες.  Ο κίνδυνος μελανώματος είναι πολύ υψηλότερες για τα άτομα με λευκό δέρμα με κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, μπλε ή πράσινα μάτια, ή ανοιχτόχρωμο δέρμα με φακίδες ή δέρμα που καίγεται εύκολα.
Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Ο κίνδυνος για μελάνωμα είναι μεγαλύτερος εάν ένας ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού είχε μελάνωμα. Περίπου το 10% όλων των ατόμων με μελάνωμα έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πολλούς τύπους καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.
Ηλικία Το μελάνωμα είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Πως μπορεί να προληφθεί ή να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του δέρματος

Καθώς το 30% των μελανωμάτων αναπτύσσονται πάνω σε σπίλους (ελιές), πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να γίνεται κλινική εξέταση των σπίλων και χαρτογράφηση αυτών, όταν κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, πρέπει να εξετάζεται κάθε νέα μελαγχρωματική βλάβη που εμφανίζεται, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών.
Με τη βοήθεια της μεθόδου ABCDE αναγνωρίστε  τυχόν  προειδοποιητικά σημάδια του μελανώματος και επισκεφθείτε έγκαιρα τον δερματολόγο σας.

Ποιές εξετάσεις μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Γυναίκας Υγεία

Στο Κέντρο Γυναίκας Υγεία, πραγματοποιούνται εκτός από τη βασική εξέταση, η  χαρτογράφηση των σπίλων και η χειρουργική εξαίρεση των ύποπτων βλαβών. Επίσης, προσφέρεται και η δυνατότητα ιστολογικής εξέτασης αυτών.

Καλέστε για ραντεβού στο 210 68 29 500

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΥΓΕΙΑ

Καλέστε για ραντεβού στο 210 68 29 500 ή εναλλακτικά
χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Λεωφόρος Κηφισίας 49 και Ζηρίδη, 151 23 Μαρούσι

Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 68 29 500

Fax: 210 68 29 500

E-mail: info@gynaikasygeia.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες, καλέστε μας στο 210 68 29 500 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Το τηλέφωνο σας ΔΕΝ καταχωρείται και ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές προωθητικές ενέργειες, χωρίς τη θέλησή σας.